Uyuz hap ile geçer mi? Birçok insan bu konuları araştırıyor. Uyuzun farklı yöntemler ile tedavi olsa da haplar en yaygın tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Maalesef, uyuz geçmişten günümüze herkesin cildinde görülen sinsi bir cilt hastalığıdır. Bununla birlikte, bu durumu endişelendirmeyin. Çünkü eczanelerde satılan en etkili uyuz ilacı ile artık uyuzla mücadele edebilir ve kısa sürede başarılı olabilirsiniz.
Uyuzun gözle görülemeyecek kadar küçük akarları, deri altımızda tüneller oluşturarak kırmızı, şişkin ve bazen cildimizi tahriş edecek kadar kaşıntıya neden olabilir. Bu sinsi ve ısrarcı parazitten nasıl kurtulabiliriz?
Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Uyuz akarı hastalığına yakalanan bireylerin cildi dört ila altı hafta içinde tepki verir. Bu tepkiler arasında en yaygın olanları özellikle geceleri yoğun kaşıntı, sivilce benzeri döküntülerle kızarıklıklar, kabarcıklar ve sürekli kaşımadır.
Hastalığın ilk aşamalarında derideki döküntüler, sivilce, sivrisinek ısırığı ve diğer cilt sorunları gibi göründüğü için nedeni anlaşılamayabilir. Bu, uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sürekli uyuz kaşıntısıdır. Yaşlı insanlar ve çocuklarda bu kaşıntı genellikle çok şiddetlidir.
Uyuzun deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesi, onu diğerlerinden ayıran bir başka özelliğidir. Bu kabarık çizgiler grimsi beyaz veya ten renginde olabilir. Dişi akarları bu çizgileri cildin hemen altında tüneller oluşturur.
Uyuz Tedavi Yöntemleri
Uyuz akarları kendi vücudunu terk etmezler, bu nedenle uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez. Hastalık, akarları öldüren ilaçlarla tedavi edilebilir.
Bir losyon veya krem boyundan aşağıya tüm vücuduna uygulanır. Bu losyonu ya da kremi vücut üzerinde 8 ila 14 saat beklettikten sonra yıkanılır. Uyuz için haplar bazı durumlarda reçete edilebilir. İlaçlara bağlı olarak tedavi üç günden fazla sürer.
Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar, uyuz akarlarını ve yumurtalarını hemen öldürerek etkisiz hale getirse bile, kaşıntıyı hemen ortadan kaldıramaz. Bu, deride sürekli olarak meydana gelen alerjik reaksiyonun bir sonucudur. Özellikle geceleri daha şiddetli olan kaşıntıyı azaltmak için antihistaminik haplar veya hidrokortizon kremleri kullanılabilir. Bununla birlikte, hidrokortizon kremi, uyuz uyuz döküntülerinin görünümünü değiştireceği için durumu belirlemek daha zor olabilir. Bu nedenle kremi kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Aloe vera ve çay ağacı yağı da kaşıntıyı hafifletmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, bunların doktor kontrolünde kullanılması gerekir.
Uyuz hastalığının yayılmasını önlemek için, bir kişiye uyuz teşhisi konulduktan sonra, onunla yakından ilgilenen herkes de tedavi edilmelidir. Uyuz akarları, aynı yatakta uyumak, el ele tutuşmak ve birlikte banyo yapmak gibi eylemlerde bir bireyden diğerine geçebilir. Hanedeki herkesin tedavi edilmesi önerilir çünkü semptomlar dört ila altı hafta sürer. Uyuz akarları kıyafetlerin, yatak takımlarının, mobilyaların veya havluların üzerinde iki ila üç gün kalabilir. Kullanılan çarşafları ve kıyafetleri sıcak suda yıkamak ve ideal olarak sıcak bir kurutucuda kurutmak, akarların öldüğünden emin olacaktır.